N
W
Z
O
landschap
Platte Wagen
Buijtenkeuken
BuijtenkeukenWagen
 • Buijtenkeuken
 • BuijtenkeukenBlog
 • In de Buijtenkeuken worden producten van het land vermarkt, verwerkt en opgewaardeerd tot een aantrekkelijk recreatief moment. De Buijtenkeuken is mobiel (met een trekker) en kan halteren in de akker, op het erf, aan de dijk, in het griend, bij de schuur of op het water. Het toerschema van de Buijtenkeuken volgt de oogstkalender in het gebied: kersentijd, aspergetijd, pruimentijd en appel- en perentijd volgen elkaar op. De jaarlijkse aardappeloogst begint met het “aardappel lezen” waarbij de aardappels die achterblijven op de akker worden geraapt en vervolgens in de Buijtenkeuken ter plekke worden verwerkt tot porties Buijtenlandfriet.

  De Buijtenkeuken kan deelnemen aan publieksactiviteiten als de lokale dagmarkt, Rotterdamse Oogst en Buijtenactiviteiten die individueel worden georganiseerd door een lokale chefkok, bewoners, agrariërs, ondernemers en gebiedseigenaren. De exploitatie wordt gedaan door degene die de keuken in gebruik neemt, voor een dag, een week of een maand. Boeren en erfeigenaren worden toeleverancier en uitbater.

  Kwaliteiten: Buijtenkoken is “eet je uitzicht” en doe het samen op locatie.


  Elmo Vermijs kookt in zijn Bezinkbakkeuken van Eetbaar Landschap.


  Diner bij de Bezinkbakkeuken van Elmo Vermijs.  Studio Elmo Vermijs
  Als inspiratie voor deze keuken is gekozen voor oude bak/kookhuisjes die werden gebruikt om brood in te bakken voor de boer of lokale gemeenschap. In de houtoven werden ook koeken, taarten en andere gerechten gebakken, dit leidde tot typische bereidingswijze en smaak afhankelijk van het gebied waar het huisje stond. Het typische silhouet van de huisjes is het uitgangspunt voor het ontwerp van het mobiele bak/kookhuisje in het buitengebied van Rhoon.

  De Buijtenkeuken is verplaatsbaar d.m.v. een platte kar doordat deze net iets breder is, hierdoor kunnen aangekomen op locatie de poten worden uitgeschoven en uitgedraaid die afsteunen op klossen. De keuken is dan hoger dan de platte kar en deze kan daardoor wegrijden. De keuken zal zich op een hoogte van ca. 100 cm begeven. Het geeft hierdoor een mooi uitzicht op zijn omgeving tijdens het koken. Vervolgens kunnen de trappen als wel de zijkanten openklappen, een kant heeft twee tafels waaraan gekookt en gezeten kan worden. De andere kant heeft twee bladen waar gekookt en waar de oven bedient kan worden. Binnenin is plaats voor werkbladen, opbergruimte en watertoevoer.

  De Buijtenkeuken als onderdeel van de Coöperatie Buijtenland wordt door verschillende partijen gebruikt. Er worden verschillende activiteiten aan gekoppeld zoals workshops & educatieve projecten, bijzondere catering, restaurant op locatie en een laboratorium waar bereidingswijzen (zoals koken in klei) onderzocht en ontwikkeld worden.

  Pepijn Schmeink  van restaurant de Eendracht en Ad Jansen van Gasterhoon zijn benaderd als mogelijke exploitant en hebben beide positief gereageerd. Pepijn Schmeink heeft een restaurant  in Rotterdam waarbinnen de houtoven een centrale rol inneemt. Hij ziet de Buijtenkeuken als een tool om te experimenteren  en om de relatie tussen platteland en stad verder te onderzoeken. Met name de keuken als laboratorium sprak hem erg aan. Hij heeft aangegeven dat er onder collega’s behoefte is aan zo’n plek en deze nog niet bestaat in Nederland.

  Ad Jansen heeft een aantal restaurants en een hotel in de omgeving van Rhoon. De Buijten keuken spreekt hem aan omdat het gaat over het pure koken, andere manieren van bereiden en conserveren. Terug naar de basis. Beide partijen hebben ruime horeca ervaring en zijn ondernemers. Ook is Rotterdamse Oogst benaderd voor organisatorische expertise en zijn welwillend mee te denken. Om de Buijtenkeuken naar een rendabel en professioneel niveau te tillen is hun expertise zeer welkom. Zowel Pepijn Schmeink als Ad Jansen geven aan dat er een plek nodig is waar vanuit zij kunnen opereren, waar ze spullen kunnen opslaan, drogen, voorbereiden en dergelijke. Onderzocht dient te worden of er een locatie is die hiervoor geschikt gemaakt kan worden.

  De Buijtenkeuken reist door het gebied en kiest steeds een andere standplaats. Zo wordt er tijdens de vier seizoenen op vele verschillende locaties geoogst, gekookt en gegeten. De gasten en koks proeven door de verschillende bereidingtechnieken de ingrediënten uit dat landschap waar ze zich in bevinden. De Buijtenkeuken legt voor gasten uit de omgeving  een Directe en zichtbare relatie tussen voedselproductie en  voedselbereiding. Ze worden even onderdeel van het land door te bereiden en te eten wat eruit. Lokale ingrediënten, oude en nieuwe bereidingswijzen worden ontdekt en ontwikkeld.

  35 graden Celsius
  bewolkt
  Zwak
  Zwak
  Zwak